Archief

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1035 36

Delen

Recente columns

 • Verkiezingen zonder winnaar

  22-09-2005, B.H. (Bert) van den Braak

  De Duitse verkiezingen zijn min of meer onbeslist geëindigd. Dat komt in Nederland vaker voor. Maar zoals Jaap Burger ooit eens tegen de koningin zei: uiteindelijk komt er toch altijd weer een kabinet.

 • Lekken of openbaren?

  16-09-2005, J.Th.J. (Joop) van den Berg

  Artikel 65 van de Grondwet zegt dat jaarlijks op de derde dinsdag in september een uiteenzetting van het beleid wordt gegeven. Nergens staat echter dat het verstrekken van informatie over beleidsvoornemens vóór Prinsjesdag niet is toegestaan.

 • "Gröningers"

  09-09-2005, B.H. (Bert) van den Braak

  Tijdens een korte vakantie in het fraaie Groningse land ontkwam ik er niet aan dat mijn gedachten soms afdwaalden naar de parlementaire geschiedenis. Er hebben immers vele markante 'Gröningers' zitting gehad in het parlement.

 • ''Kort Verslag"

  26-08-2005, B.H. (Bert) van den Braak

  In de eerste helft van de twintigste eeuw verscheen het zogenaamde Kort Verslag, een beknopt dagelijks overzicht van de werkzaamheden van de Tweede Kamer. De publicatie werd na enige jaren wegens geringe belangstelling weer stopgezet. Een nieuwe poging valt te overwegen. De Eerste Kamer laat namelijk sinds kort zien dat een Kort Verslag via internet heel goed mogelijk is.

 • Cirkels van beleid

  19-08-2005, J.Th.J. (Joop) van den Berg

  "Vaak moet op misstanden, beweerde en echte, helemaal niet worden gereageerd met beleid. Maar zo werkt het niet in de politiek.

 • Kraakporselein

  12-08-2005, B.H. (Bert) van den Braak

  Honderd jaar geleden volgde het liberale minderheidskabinet-De Meester het door Abraham Kuyper geleide rechtse kabinet op. Het kiesstelsel was geheel anders dan tegenwoordig, maar dat betekende niet dat vorming van een stabiel kabinet eenvoudiger was dan nu. Integendeel.

 • Malle ideetjes

  03-08-2005, J.Th.J. (Joop) van den Berg

  'Den Haag' bemoeit zich nogal eens met de gemeenten. Of het nu om de inrichting van het gemeentebestuur gaat, om de gemeentelijke belastingen of om de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Vraag is echter of die Haagse bemoeienis nu eigenlijk wel zo wenselijk is.

 • Dorpsburgemeester

  28-07-2005, B.H. (Bert) van den Braak

  Jan Rijpstra verlaat 1 augustus de Kamer, omdat hij burgemeester in het Drentse Tynaarlo is geworden. De combinatie van Tweede-Kamerlid en 'dorps'-burgemeester komt niet meer voor. Veertig jaar geleden waren fractievoorzitters van regeringsfracties soms zelfs tevens burgemeester.

 • Een duiventil

  22-07-2005, J.Th.J. (Joop) van den Berg

  Tweede Kamervoorzitter Weisglas maakt zich terecht zorgen over het afnemen van parlementaire ervaring. Een Tweede Kamer zonder geheugen leidt gemakkelijk tot te veel activisme, herhaling van fouten en overschatting van de eigen positie.

 • Dominees en priesters

  15-07-2005, B.H. (Bert) van den Braak

  Bij de recente Iraanse presidentsverkiezingen speelde de geestelijkheid een belangrijke rol. In onze samenleving wordt zo'n directe rol als onwenselijk beschouwd. Toch is het feitelijk nog niet zo heel lang geleden dat ook bij ons priesters en dominees prominent in de politiek aanwezig waren.

Print deze pagina